Toukotalkoot twiittaa

Tiedotteita

13.5.2020Kodin turvallisuudesta ei pidä tinkiä korona-aikanakaanLue lisää »3.9.2019Sähköiset ratkaisut vanhusten apunaLue lisää »6.6.2019Kesäkunto kodille - tekniikan säädöt kohdalleenLue lisää »

Sähköiset ratkaisut vanhusten apuna

03.09.2019

Sähkö on oikein käytettynä iso apu ikääntyneen arjessa. Toimivat ja ajastimilla varustetut sähkölaitteet, oikeaoppinen valaistus, kosteus-, vuoto- ja palovaroittimet auttavat, kun oma kunto ja jaksaminen hiipuvat, mutta kotona asuminen on vielä mahdollista.

Toukotalkoot-kampanja muistuttelee ikääntyvien omaisia, ystäviä ja hoitokontakteja tärkeistä, asumismukavuuteen ja -turvallisuuteen liittyvistä asioista.

Ensimmäisenä listalla on riittävä valaistus, joka helpottaa liikkumista ja auttaa näkemään kodin askareissa. Valon tarve lisääntyy iän myötä ja näkömuutokset liittyvät usein yksityiskohtien erottamiseen, kontrastien havainnointiin, häikäisyherkkyyteen ja värien erotteluun.

Ruuanlaittoa, lukemista, käsitöitä ja muita tarkkaa näkemistä vaativia askareita varten tarvitaan työvaloa yleisvaloa täydentämään. Valoisuuteen vaikuttaa lamppujen määrän ja valaisimien ominaisuuksien lisäksi pintojen väritys; vaaleat pinnat heijastavat valoa ja tummat pinnat imevät sitä.

Valaistus tilan ja sen käytön mukaan

Hehku- ja halogeenilamppujen jäljiltä monessa kodissa on totuttu lämpimän keltaiseen valon väriin, joka on värilämpötilaltaan 2 700–3 000 kelviniä. Ledien myötä kodeissa viihdytään yhä enemmän myös viileämmän valkoisessa 4 000 kelvinin valossa, joka pienen totuttelun jälkeen piristää ja lisää asumisturvallisuutta.

Katosta roikkuvien valaisimien valoa voi täydentää kattopinnoista heijastuvalla epäsuoralla valolla, joka lisää huoneen valoisuutta. Kaappeihin ja muihin säilytystiloihin asennettavat valot voivat syttyä ovea avattaessa. Liiketunnistimet helpottavat valojen käyttöä varsinkin WC- ja pesutiloissa. Yöaikaista turvallista liikkumista voi auttaa liiketunnistimella toimivilla yövaloilla, jotka valaisevat reitin makuuhuoneesta WC-tilaan. Pistorasioiden käyttö on helpompaa, kun ne eivät ole lattian rajassa vaan esimerkiksi valokatkaisijoiden korkeudella.

Vesi- ja palohaaverit kuriin automaatiolla

Vesivahinkoja estävät kosteusvahdit valvovat vettä käyttäviä laitteita tai paikkoja, joissa vesivuoto on mahdollinen. Paikallisen kosteusvahdin voi asentaa esimerkiksi tiskipöydän tai pesukoneen alle. Merkkiäänellä hälyttävät kosteusvahdit ovat joko paristokäyttöisiä tai verkkovirralla toimivia. Järeämmät vuotovahdit valvovat veden virtausta putkistossa ja katkaisevat tarvittaessa virtauksen. Vuotovahti toimii verkkovirralla ja tarvitsee pistorasian.

Monet kotien tulipaloista saavat alkunsa liedestä. Liesivahteja ja -hälyttimiä on monenlaisia ja niitä voi asennuttaa sekä vanhoihin että uusiin liesiin. Vahti kytkee lieden pois päältä vaaratilanteen havaittuaan. Ajastimella tai automatiikalla varustetut liesivahdit varmistavat, että päälle unohtunut levy ei aiheuta vaaraa. Lisäksi kannattaa käyttää harkintaa siitä, onko liesi tarpeellinen vai riittääkö esim. mikro.

Sähköllä toimivat palovaroittimet ovat uudisrakennuksissa pakolliset, mutta varmatoimisina niitä asennetaan paljon myös vanhoihin rakennuksiin. Ne ovat aina akkuvarmennettuja, joten ne toimivat myös sähkökatkon aikana. Ne ovat sarjaan kytketyt, eli jos yksi hälyttää, kaikki hälyttävät. Häkävaroittimia on niin ikään olemassa sähköllä toimivina.

Vanhentunut elektroniikka kierrätykseen

Älylattiat ja -matot ovat uusinta teknologiaa, mutta kotikäytössä vasta tuloillaan. Ne hälyttävät valvontahenkilöstön kännykkään tai tietokoneelle, jos asukas poistuu ulos outoon kellonaikaan, putoaa sängystä tai asunnossa ei liikuta pitkään aikaan.

Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, että sähkölaitteiden johdot ovat ehjiä eikä niissä ole teippiviritelmiä kuluneiden kohtien paikkoina. Jatkojohtovyyhtejä ei kannata kotiin kerätä, ja nurkissa pyörivät vuosikymmeniä vanhat kahvinkeittimet, leivänpaahtimet ja muu ikääntynyt elektroniikka kannattaa pistää kierrätykseen. Näin myös asumuksen palokuorma kevenee.

5 askelta sujuvaan arkeen

1 Eteinen

 • Helposti avattava ulko-ovi
 • Riittävästi valoa myös vaatekaapin sisälle
 • Tukeva käsinojallinen tuoli
 • Käteen miellyttäviä tukikaiteita ja -kahvoja

2 Keittiö

 • Usein käytetyt tavarat helposti esillä
 • Kevyesti esiin vedettävät laatikot alakaappien tilalle
 • Työpöytä- ja kaappivalaistus
 • Liesivahti
 • Keittiön altaan ylivuotovahti
 • Helppokäyttöiset laitteet ja säätimet

3 Kylpyhuone

 • Lattia, joka ei ole märkänä liukas
 • Lattialämmitys kuivattamaan märkä lattia nopeasti
 • Lattian alle henkilön asennon tunnistavat anturit ja hälytysautomaatio
 • Sopivan korkuinen WC-istuin
 • Nojaamisen mahdollistava tukikaide altaan reunaan ja allas tukevasti seinään

4 Makuuhuone

 • Tukevat kalusteet
 • Vuode, josta on helppo nousta ylös
 • Vuoteesta näkymä ulos, jos tarvitsee olla sängyssä myös päivällä
 • Yövalo, esimerkiksi liiketunnistimella

 5 Olohuone

 • Tukevat kalusteet, joihin voi tukeutua liikkuessa
 • Tuoleissa hyvät käsinojat ja riittävästi korkeutta
 • Kätevät säilytyspaikat usein käytettäville tavaroille (kaukosäädin, puhelin, lääkkeet)
 • Hyvä yleisvalaistus ja kohdevalaistus lukemista ja käsitöitä varten
 • Tukikaiteita ja -kahvoja tarpeen mukaan

 

Lähde: https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Asuminen/Ikaantyneiden_asuminen

Katso myös Suomen Pelastusalan Keskusliiton turvallisen asumisen tarkistuslista: https://bit.ly/2lkSAvB

 

13.05.2020Kodin turvallisuudesta ei pidä tinkiä korona-aikanakaan
03.09.2019Sähköiset ratkaisut vanhusten apuna
06.06.2019Kesäkunto kodille - tekniikan säädöt kohdalleen
14.05.2019Koti turvallisemmaksi ja sähkölasku pienemmäksi pienellä huolenpidolla
04.09.2018Huolimattomuus on liian usein sähköpalon syynä
12.09.2017Valoa pimeyteen
15.05.2017Kodin kevätjumppa: Lämmitys kesävireeseen, sadevedenpoisto kuntoon ja auringonsuojaus käyttöön
21.10.2016Lämpöpumppu asennettu, minne jäivät säästöt
02.06.2016Vettä kengässä, kuka korvaa?
04.05.2016Toukotalkoot muistuttaa - koti kaipaa vuosihuoltoa

Siirry arkistoon »