Toukotalkoot twiittaa

Tiedotteita

3.9.2019Sähköiset ratkaisut vanhusten apunaLue lisää »6.6.2019Kesäkunto kodille - tekniikan säädöt kohdalleenLue lisää »14.5.2019Koti turvallisemmaksi ja sähkölasku pienemmäksi pienellä huolenpidollaLue lisää »

Anna hetki ilmanvaihdolle, rasvat ja pölyt pois

07.07.2015

Pidä liesikupu ja poistoilmaventtiilit puhtaina ja vaihda ilmanvaihtokoneen suodattimet. Muista, että ilmanvaihtokanavistot tarvitsevat aika ajoin puhdistamista. Näin parannat sisäilman laatua, teet ilmanvaihdosta energiatehokkaamman ja ehkäiset paloriskiä. Toukotalkoot-kampanja muistuttaa ilmanvaihtojärjestelmän puhtaanapidon tärkeydestä.

Siitepölykauden jälkeen on oikea hetki vaihtaa ilmanvaihtokoneen suodattimet asunnoissa, joissa on huoneistokohtainen ilmanvaihto. Ilmanvaihtokoneen ihanteellisen toiminnan takaamiseksi suodattimet on syytä vaihtaa kahdesti vuodessa. Jos asunto sijaitsee ruuhka-alueella tai vierellä tehdään rakennustöitä, voi vaihtotarve olla tiheämpikin.
Ilmanvaihdon suodattimen vaihto on kodinhoitotoimenpiteenä verrattavissa pölynimurin pölypussin vaihtoon. Jos pölypussi pullistelee täynnä, tai on vääränlainen, ei imurista ole iloa. Ilman kunnollista suodatusta huoneilman laatu kärsii, ilmanvaihtokoneen hyötysuhde huononee ja energiaa kuluu hukkaan. Myös ilmanvaihtokone rasittuu turhaan. Ilmanvaihtokone on syytä pitää kunnossa, sillä ilmanvaihdon osuus kodin energiakulutuksesta on noin kolmannes.

Nykyaikaisissa ilmanvaihtokoneissa on asukasta auttamassa huoltomuistutin. Suodattimet on hyvä tarkastaa silmämääräisesti useamminkin ja puhdistaa etenkin karkeasuodatin tarvittaessa.

Osa laitteista ohjautuu automaattisesti ilmanvaihdon tarpeen mukaan, osassa säätö on manuaalinen. Ilmanvaihtoa ei tule sulkea kokonaan. Puutteellinen ilmanvaihto voi aiheuttaa kosteuden kertymistä asuntoon ja johtaa homeongelmiin ja rakenteiden kosteusvaurioihin. Nyrkkisääntönä on, että ilmanvaihto on liian pieni, jos kosteus tiivistyy peiliin tai jos hyvin lingottu pyykki ei kuivu alle vuorokaudessa.

Rasvainen liesituuletin voi olla paloriski

Valtaosassa kerrostaloja on pääsääntöisesti koneellinen ilmanvaihto. Ilmanvaihtojärjestelmän toimivuus ja sen huollot, kuten hormiston puhdistukset, ovat taloyhtiön vastuulla. Asukkaan tulee muistaa huolehtia omasta osuudestaan, kuten liesituulettimen tai -kuvun suodattimista.

Lieden yläpuolella oleva liesituuletin suodattimineen ja poistoilmaventtiilien puhtaanapito kuuluvat asukkaalle. Pölyiset poistoilmaventtiilit haittaavat ilmanvaihdon toimintaa ja saattavat aiheuttaa tunkkaisuuden tuntua sisäilmaan.

Liesikupu- tai liesituuletin keräävät paistettaessa syntyvää rasvaa. Jos rasvaa pääsee kertymään runsaasti, voi sen pisarointi liedelle aiheuttaa jopa palovaaran. Rasvasuodattimen puhdistuksessa tulee huomioida valmistajan antamat puhdistusohjeet, osa suodattimista kestää myös konepesua.

– Liesikuvusta ja liesituulettimesta huolehtiminen ovat kodinhoitotoimenpiteitä, jotka asukkaalta monasti unohtuvat. Pientaloissa nuohoojan voi pyytää arvioimaan puhdistustarvetta, neuvoo Nuohousalan Keskusliiton toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen.

Ammattilainen puhdistaa hormistot

Ammattilaista tarvitaan paikalle, kun ilmanvaihdon hormit ja kanavat puhdistetaan. Ilmanvaihtokanaviston puhdistamisesta ei ole olemassa lakisääteisiä määräyksiä pientaloissa. Nuohoojakoulutukseen ja nuohoojan ammattitutkintoon kuuluu myös ilmanvaihtokanaviston puhdistus, mittaus ja säätö.

– Kanaviston puhdistus unohdetaan liian usein. Se tulisi tehdä 5-10 vuoden välein.  Viiden vuoden väli varmistaa koneellisella tulolla varustetussa talossa sen, että ilmanvaihtokanavistoon ei pääse pesiytymään mitään ylimääräistä, muistuttaa Jyrkiäinen.

Toukotalkoot kampanja muistuttaa asukkaan omalla vastuulla olevista kodin talotekniikan hoitotoimista. Kampanja järjestetään nyt yhdeksättä kertaa. Mukana kampanjassa ovat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Lämmitysenergia Yhdistys, Suomen Omakotiliitto ja Suomen Kiinteistöliitto.

Lue lisää:

Tarkistuslistat:
http://toukotalkoot.fi/4

Toukotalkoot Twitterissä:

https://twitter.com/Toukotalkoot

Tarkistustoimet videoina:
http://toukotalkoot.fi/15

03.09.2019Sähköiset ratkaisut vanhusten apuna
06.06.2019Kesäkunto kodille - tekniikan säädöt kohdalleen
14.05.2019Koti turvallisemmaksi ja sähkölasku pienemmäksi pienellä huolenpidolla
22.10.2018Varovasti katolla, märkä katto on liukas
04.09.2018Huolimattomuus on liian usein sähköpalon syynä
17.05.2018Tarkasta kotisi kuntoon
12.09.2017Valoa pimeyteen
15.05.2017Kodin kevätjumppa: Lämmitys kesävireeseen, sadevedenpoisto kuntoon ja auringonsuojaus käyttöön
21.10.2016Lämpöpumppu asennettu, minne jäivät säästöt
02.06.2016Vettä kengässä, kuka korvaa?

Siirry arkistoon »